Kaca utama

From Ensiklopedia Museum Nasional Indonesia
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Halaman Utama and the translation is 100% complete.

Other languages:
العربية • ‎English • ‎Bahasa Indonesia • ‎日本語 • ‎Basa Jawa • ‎Basa Sunda • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎
PUSTAKA in MUSEUM NASIONAL of Indonesia

Ensiklopedia iki minangka produk saka aktivitas bebas ing Bagian Perpustakaan, Sektor Pendaftaran lan Dokumentasi, Museum Nasional ing Indonesia. Ensiklopedia iki dimaksudkan kanggo ngirim informasi ing perpustakaan saka bahan perpustakaan menyang publik online. Miwiti saka pitakonan sing kerep diparingi pandhuan materi perpustakaan babagan informasi koleksi ing ruang pamindhahan, ensiklopedia iki digawe, supaya wong bisa ngerti informasi koleksi kanthi langsung. Informasi sing disedhiyakake adhedhasar kasedhiyan buku, uga data sing dikumpulake saka bahan perpustakaan sing ana, uga data data sing disebarake kanthi terbuka ( domain umum ') saka internet liwat Katalog perpustakaan online ing Indonesia lan Outside Indonesia. Sumber informasi bisa dilacak saka 'cite' / footnote lan bibliografi sing didaftar - link ing ngisor saben kaca


Sejarah

Sejarah Organisasi

VoC ke Nederland Indie

Miturut Hoop [1] (1948 - 7) pangembangan asosiasi ilmiah ing Nusantara wiwit kanthi revolusi intelektual dikenal minangka umur Pencerahan di Eropa . Miturut Kinderen [2] (1878 pp. 1-15) nyalurake gagasan lan gagasan ilmiah ing Haarlem Walanda taun 1752, sawijining asosiasi ilmiah Walanda ditetepake (De Hollands Maatschappij der Wetenschappen). Minangka asil pangembangan perkembangan ilmiah ing Eropa lan pendirian asosiasi kasebut, pengumpul Eropa ing Indonesia mengko mbangun lembaga ilmiah sing disebut Bataviaasch Genootschap (BG) nalika 24 April 1778.

BG diadegaké kanggo ngembangaké bidang riset ing bidang seni, sains utamané ing bidhang biologi, fisika, arkeologi, sastra, etnologi lan sejarah. Ditulis ing Gedenkboek (1878) BG duweni slogan "Ten Nutte van het Algemeen" (kanggo kepentingan masarakat umum). Salah sawijining pangadeg BG, yakuwi Jacobus Cornelis Mattheus Radermacher (direktur) sing arupa "extra ordinair van Nederlands-Indie". Cornelis diduga nyumbang omah sing ana ing Jalan Kalibesar, wilayah dagang ing kutha Jakarta (oud Batavia). Saliyané iku, dhèwèké uga nyumbang akèh koleksi buku lan obyek-obyek budaya, sumbangan Cornelis minangka sumber bahan / objèk ing BG ing mangsa ngarep. Cornelis rawuh ing Batavia tanggal 21 Agustus 1767, kadhaptar minangka pegawe Mahkamah Kehakiman ing Kamar Amsterdam ing Batavia. Saliyane Cornelis, ana uga wong sing dadi pamimpin sing nduweni peran ing pambangunan BG taun 1778. Bisa dierteni saka ing Gedenkboek (1778) Angka liyane saka Cornelis yaiku Jacob de Meijer sing nyipta "Interca Advocaat Fiscaal Pro", Josua van Inperen minangka "Predikant", Johannes Hooijman Sirardus Bartlo sing dianggo minangka Schepen , Willem van Hogendorp minangka Koopman , Hendrik Nicolaas Lacle minangka ' 'Koopman', Jacobus van der Steeg dianggo minangka Practizijn , Egbert Blomhert minangka Notaris, Paulus Gevers minangka Koopman onder ' masing-masing tumindak minangka Dirigeender Lenden / Direktur lan Frederik Baron van Wurmb tumindak minangka Onder Koopman minangka Sekretaris.

Ing jaman dhisik Batavia Genootschap Van Kunsten En Wetenschapen isih ana ing bageyan perlindungan Kerajaan Kerajaan Oranye (Inggris) lan Britania Raya, amarga Bataviaasch Genotshcap van Kunsten en Wetenschapen yaiku Multinasional Art and Scientific Organization sing prihatin karo riset, ilmu pengetahuan lan seni.

Banjur ing 1784 BG dipimpin déning Reyner de Klerk [3] minangka Direktur Utama Direktur Utama minangka pelindung amarga dheweke uga nduweni posisi minangka Gouvenur Generaal van Nederlanch Indien. Keanggotaan organisasi ing periode iki kasusun saka Directeuren (Direksi Utama), Direktur Utama (Direktur Utama Group), Dirigeerende Leden (Anggota Tetap), Ordinairi Leden (Anggota Biasa), Leden Extraordinaire (Anggota Luar Biasa).

Ing 1811 [4] -1816 dadi periode kepemimpinan Gubernur Jenderal Thomas Stamford Raffles minangka bagian saka pamaréntahan Kerajaan Britania ing Jawa sing uga mimpin BG. Thomas Stamford Raffles (saiki Raffles) nduweni minat ing bidang ilmu pengetahuan, utamane babagan botani, geologi, sejarah, lan arkeologi. Pengembangan koleksi kasebut digawé kanggo nggawe bangunan ing Kalibesar luwih sempit. Supaya Raffles mengko mbiyantu mbangun gedhung asosiasi anyar ing Socitëit De Harmonie (ing Jalan Majapahit No. 3 saiki: lan dibangun maneh dadi Gedung Sekretariat Negara).

Saka taun 1816 nganti 1923 Bataviaasch Genootschap sacara rutin dianakake dening pamarentahan Kerajaan Walanda. Wonten ing taun punika ugi wonten pamindhahan katelu bangunan ingkang dipunginakaken minangka pusat kangge sinau lan riset ilmuwan BG. Bagunan dipindhah menyang dalan kulon dalan kulon (saiki Jalan Medan Merdeka Barat).

BG dipimpin kanthi ganti déning elite Belanda Indie sabanjuré, nalika karakter kaya J Ekenholm, P.S. Maurisse, H. J. Van De Graf, J. Schneither, H. J. L. J. Stuer, W. Bosch, lan liya-liyane.

Periode Peralihan

Ing taun 1923, Bataviaasch Genootschap dianugrahi Kekaisaran Belanda supaya jeneng BG diwenehi tambahan "Koninklij" dening kerajaan kasebut. Bebungah iki ana gegayutan karo upaya BG kanggo ngreksa budaya koloni kasebut. Jeneng iki dumadi nganti 1950 sawise kamardikan. Banjur ing taun 1950, bebarengan karo kamardikan saka Negara Kesatuan Republik Indonesia, BG nyiptaake penyesuaian jeneng dadi Lembaga Kebudayaan Indonesia lan dipimpin dening Raden Hoesein Djayaningrat nganti 1962.


Disetujoni menyang Pemerintah Indonesia

Taun 1962 minangka umur anyar ing manajemen BG. BG dipasrahake marang pemerintah Indonesia kaping pisanan. Penyerahan iki nyerahake aset lan wong sing nyambut gawe, nyerahake dhuwit kanggo Kementerian Pendidikan lan Kebudayaan.

Ganti jeneng Museum lan Ekspansi Institusi

Pada masa ini, nama Lembaga Kebudayaan Indonesia (selanjutnya LKI) berubah menjadi Museum Pusat. LKI diserahkan kepada Pemerintah Republik Indonesia didalam naungan Departemen Pendidikan dan Kebudayaan dan selanjutnya disebut dengan Museum Pusat (selanjutnya MP). Di masa tersebut MP dipimpin oleh Amir Sutaarga. Amir Sutaarga sebelumnya adalah sekretaris dari LKI, dan kepemimpinannya berlangsung hingga tahun 1976.

Ing taun 1976 ana owah-owahan kepemimpinan bali menyang MP. Ing taun iku MP dipimpin dening Bambang Sumadio nganti taun 1984, ing pimpinan dheweke jeneng MP diganti dadi Museum Nasional (Konferensi Nasional) Kamentrian Pendidikan lan Kebudayaan taun 1979. Terus dening Teguh Asmar saka taun 1984 1987, Sabanjure Suwati Kartiwa saka 1988 nganti 1998 lan Sri Endang Hardiati ing taun 1998-2003. Saka 1976 nganti 1988, ana proses ngembangake lan ngasing-eling organisasi sing nglairake sawijining Perpustakaan Nasional Republik Indonesia. Wiwit saiki Konferènsi Nasional wis nglumpukaké koleksi, nanging sawetara koleksi perpustakaan isih ana ing museum kasebut lan dipigunakaké kanggo ningkataké informasi babagan koleksi ing museum kasebut.

Owahan Organisasi Utama

Ora mung owah-owahan saka jeneng sing asring kedadeyan ing Konferènsi Nasional sadurungé. Owah-owahan organisasi induk uga asring dumadi. Saka taun 2003 nganti taun 2010, Konferènsi Nasional dipindhah saka indhustri Departemen Pendidikan lan Kebudayaan menyang Kementrian Pariwisata lan Kebudayaan. Ing wektu iki, Konferensi Nasional diprakarsani sacara langsung dening Intan Mardiana wiwit 2004 nganti 2005, disusul Retno Sulistianingsih S saka taun 2005 nganti 2011, nalika taun 2010, kepemimpinan Munas ditransfer menyang Kementerian Pendidikan lan Kebudayaan.

Taun 2011, Museum Nasional, Direktur Jenderal Kebudayaan, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan dipimpin dening Gatot Ghautama wiwit 2011 nganti 2012, banjur diganti dening Intan Mardiana wiwit 2012 nganti 2017 lan akhire ing pertengahan 2017 nganti saiki dipimpin dening [ [Siswanto]] Ing kegiatan owah-owahan Siswanto, ana sawetara owah-owahan ing manajemen Konferénsi Nasional, artikel luwih lanjut babagan owah-owahan manajemen bisa ditemokake ing artikel bab Implementasi Organisasi Museum Nasional: Strategi Manajemen Layanan Masyarakat [5]. Konferensi Nasional minangka Unit Kerja Pemerintah sing nduweni tingkat Eselon IIb, miturut koordinasi langsung Direktur Jenderal Budaya [6].

Kepemimpinan Sejarah

Fasilitas Museum lan Pustaka

Museum

Fasilitas Konferensi Nasional dipérang dadi telung (3) fungsi Bangunan, yaiku: Pamer Koleksi dan Perkantoran, Gudang Terlihat lan Bimbingan Teknis (proses pemukiman), lan uga Arsip Museum ) Gedung sing magepokan karo pameran Koleksi sing ana ing Jalan Medan Merdeka Barat kasusun saka 3 bangunan. Gedung A yaiku bangunan Cagar budaya sing dumunung ing sisih kidul, Gedung B sing dumunung ing sisih lor, lan Gedung C (proses pemukiman) 2019 Gedung A lan Gedung B [7] [8] Fungsi minangka Pamer Koleksi dan Perkantoran, ing gedung iki ana koleksi koleksi museum kang kalebu klasifikasi koleksi Prasejarah Koleksi Arkeologi, Koleksi Numismatik, Koleksi Tekstil, Koleksi Etnografi, Koleksi Sejarah lan Koleksi Geografi. Koleksi kasebut nyebar liwat rong bangunan lan diadaptasi menyang tema ruang sing nuduhaké museum kasebut. Ing 2018 nalika wulan Agustus ana koleksi seratus sembilan puluh enem ewu telung atus pitung puluh (196.376) ing Museum Nasional, kuwi ora bisa dipisahake saka kegiatan koleksi sing wis dilakoni taun kepungkur. Wiwit taun 1982 [7] , ana koleksi wolung puluh (80.000), nalika taun 1993 [8] . Ana kira-kira seratus sembilan ewu telung atus sèket telu (109.353).

Pustaka

Kejabi pameran, Konferensi Nasional uga nyedhiyakake perpustakaan. Perpustakaan Nasional Museum dumunung ing Gedung Pameran koleksi, persis ing Gedung B. Ana rong titik pustaka, yaiku digital library ing lantai tunggal (1) lan print library ing lantai enem (6). Fungsi layanan perpustakaan iki bisa dideleng ing ngisor iki:

Pelayananpemustaka.png

Pustaka utawa disebut Pustaka Museum Nasional wis ana wiwit didhasarake BG kaya kasebut ing bagean sejarah. Pustaka iki minangka pustaka paling tuwa ing Indonesia. [1] [9] [10] lan se Asia Tenggara [11], nanging wiwit dipisah saka bagean ing Pustaka Nasional, saiki beda. Kahanan pustaka ing jaman kepungkur isih bisa ditemokake, bab kasebut bisa dibuktekake saka anané wujud Bahan Pustaka.

Materi Pustaka minangka kumpulan perpustakaan sing dikelola dening Bagian Perpustakaan kanggo Registrasi lan Dokumentasi ing Konferensi Nasional (2019) kayata Van de Algemeene en Directievergaderingen, Tijdschrift Voor Indische taal Land en Volkekunde Uitgegaven Door Het Koninklij, Rapporten van den Oudheidkundigen Dienst in Nederlandsch – Indie, Oudheidkundig Verslag, Dagh Register Gehouden int Casteel Batavia, Catalogus van de Boeginese lan Jaarboek. Anane buku-buku langka iki isih ana lan isih dikelola kanthi magepokan karo buku-buku budaya liyane. Kajaba buku Walanda (sumber), ana uga buku-tema tema lan museum. Pustaka Museum Nasional minangka pustaka khusus sing mbukak kanggo publik, koleksi koleksi koleksi Museum Museum Nasional sing total loro puluh 7000 loro atus rong puluh 27.222 (Januari 2018). [1] Saliyane kuwi, ana sepuluh ewu limang atus lima puluh sembilan (10.559) èwunan sing ana warisan saka Bataviaasch Genootschap lan Lembaga Kebudayaan Indonesia. menyang Negara Kesatuan Republik Indonesia taun 1969. Buku-buku iki bisa diakses ing katalog online, sanajan jumlah data ora kaya nomer nyata, ing awal 2019 ana 4707 judul / salinan sing wis diajukake, nomer kasebut isih 9% saka salinan total.

Ing saiki (2019) Perpustakaan Museum Nasional nyoba kanggo nambah kanthi nggunakake sistem informasi online kanthi nyinkronisasi fungsi perpustakaan minangka sumber informasi lan koleksi sing ana ing Museum utawa sing nyebar ing perpustakaan liyane ing Indonesia kayata Katalog Perpustakaan Terpadu Direktur Jendral Kebudayaan, Katalog Bersama Kementerian Pendidikan Kebudayaan lan Katalog Indonesia One Search Perpustakaan Nasional, supaya kawruh bisa disedhiyakake kanggo wong sing ngunjungi kamar koleksi museum lan nemokake deskripsi saben koleksi.

Dhaptar Serat

  1. 1,0 1,1 Hoop, A.N.J Th. A Th. Van Der. (1948). Pandhuan singkat menyang Museum. Royal Batavia Society Of Arts And Science. Batavia.
  2. Genootschap, Bataviaasch. (1778). Gedenkboek: Het Bataviaasch Genootschap Van Kunsten En Wetenshappen, Gerhard De Eerste Eeuw Van Zijn Bestaan ​​1778-1878. Deel I. Batavia. Ernst & Co
  3. Vernaelingen Van Het Bataviaasch Genootschap, Der Konsten en Wetenschappen, Tweede Deel-MDCCLXXXIV. . Batavia.
  4. Verhandelingen Van Het Bataviaasch Genootschap, Der Konsten En Wetenschappen, VII. DEEL 1814. Batavia.
  5. Noranda, Alfa. (2018). Ngatur Museum Nasional: Strategi Manajemen Layanan Masyarakat. Museum Nasional. Jakarta
  6. Peraturan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan No. 37 saka 2016 babagan Rincian Tugas Museum Nasional
  7. 7,0 7,1 (1982/1983). Pedoman Pengembangan Museum Nasional. Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Museum Nasional. Jakarta
  8. 8,0 8,1 (1993/1994). Pedoman Pengembangan Museum Nasional . Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Direktorat Jendral Kebudayaan Museum Nasional. Jakarta
  9. abbreviated + library (1979 ) Pedoman singkat Museum Museum Nasional. Museum Nasional. Jakarta
  10. (1973). Pedoman singkat kanggo Munjungan Museum Nasional, Jakarta.
  11. Wartowikrido, Wahyono. (2006). Cerita saka Gedung Arca, Museum Nasional Jakarta. Cook Jakarta lan Kundika. Jakarta