Kaca Utama

From Ensiklopedia Museum Nasional Indonesia
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Halaman Utama and the translation is 100% complete.

Other languages:
العربية • ‎English • ‎Bahasa Indonesia • ‎日本語 • ‎Basa Jawa • ‎Basa Sunda • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎
PUSTAKA in MUSEUM NASIONAL of Indonesia

Énsiklopédi Ieu produk aktivitas bebas di Bagéan Perpustakaan, Divisi Registrasi sareng Dokuméntasi, National Museum di Indonesia. énsiklopédi ieu boga tujuan pikeun nepikeun informasi dina perpustakaan bahan pustaka pikeun publik di online. Dimimitian ti patarosan sering ka patarosan timbul ngeunaan ngolah émbaran kempelan bahan pustaka di showroom, tuluy dijieun ensiklopedi, supaya masyarakat bisa langsung manggihan kumpulan informasi. Informasi nu aya dikintunkeun berdasarkeun ka ketersediaan buku, kitu ogé data dikumpulkeun ti hiji bahan pustaka anu aya, data ieu ogé disebarkeun data kabuka ( domain publik ) di internet ngaliwatan katalog online sahiji perpustakaan di Indonésia sarta Luar Indonésia. Sumber informasi bisa dilacak tina 'disebatkeun' '/ footnotes jeung daftar pustaka ter -' 'link' 'di pisan handap unggal kaca.

Sajarah

Sajarah Organisasi

VoC ke Nederland Indiei

Numutkeun hoop [1] (1948, p. 7) ngembangkeun asosiasi ilmiah di Nusantara dimimitian ku revolusi intelektual dipikawanoh salaku Jaman Pencerahan di Éropa , Nurutkeun Kinderen [2] (1878 pp 1-15) pikeun nganteurkeun gagasan anyar jeung ilmiah dina Haarlem Walanda dina 1752, diadegkeun hiji pakaitna ilmiah Walanda (De Hollands Maatschappij der Wetenschappen). hasil tina pangaruh ngembangkeun elmu di Éropa sarta ngadegna masyarakat, anu kolektor Éropa di Indonésia lajeng nyieun institut elmu ngaranna Bataviaasch Genootschap (BG) dina 24 April 1778

BG didirikan ngamekarkeun panalungtikan dina widang seni, elmu, utamana dina widang biologi, fisika, arkeologi, sastra, étnologi sareng sajarah. Ditulis dina Gedenkboek (1878) BG boga motto " Ten Nutte van het Algemeen" (Pikeun kapentingan umum). Salah sahiji pendiri BG, nyaéta Jacobus Cornelis Mattheus Radermacher (directur) nu extra ordinair van Nederlands-Indie . Cornelis disangka nyumbangkeun imahna di Jalan Kalibesar, hiji distrik komérsial di kota heubeul Jakarta (Oud Batavia) kiwari Jakarta Kota. Sajaba ti éta, anjeunna ogé nyumbangkeun sababaraha buku jeung objék budaya, kontribusi Cornelis iyeu nu bakalan jadi cikal materi / obyék dina BG kapayunna. Cornelis ka Batavia dina 21 Agustus 1767, kadaptar salaku hiji pagawe di Pengadilan Déwan Chamber of Amsterdam nu didamel di Batavia. Sajaba ti éta aya sababaraha individu Cornelis mangrupakeun inohong nu miboga peran dina pamadegan BG ti tahun 1778 ieu. Ieu bisa ditempo tina Gedenkboek (1778) inohong nonjol salian Cornelis nyaéta Jacob de Meijer karya salaku Pro Interim Advocaat Fiscaal , Josua van Inperen karya sakumaha Predikant , Johannes Hooijman karya sakumaha Predikant , Sirardus Bartlo karya sakumaha Schepen , Willem van Hogendorp karya sakumaha Koopman , Hendrik Nicolaas Lacle karya salaku ' 'Koopman' ', Jacobus van der Steeg karya sakumaha' 'Practizijn' ', Egbert Blomhert karya sakumaha' 'notaris' ', Paul Gevers karya sakumaha' 'Onder-Koopman' ' tiap di antarana akting salaku Dirigeender Lenden / Pengarah sarta Frederik Baron van Wurmb karya sakumaha kalakuan Onder Koopman sakumaha Sekretaris

jaman Baheula di Batavia Genootschap van Kunsten En Wetenschapen masih jadi dina kalangkang panangtayungan Pamaréntah Karajaan Oranyeu (Walanda) jeung Britania Raya, mangka ngamotivasi sabab Bataviaasch Genotshcap van Kunsten en Wetenschapen nyaéta Organisasi Seni sarta Élmu Pengetahuan multinasional perhatian ngeunaan panalungtikan, Élmu sarta Seni.

Lajeng dina 1784, BG ieu dipingpin ku Reyner de Klerk [3] salaku lulugu Diréktur utama sakaligus papayung margi gaduh posisi salaku Gouvenur Generaal van Nederlanch indien. Kaanggotaan dina organisasi jaman kiwari ieu diwangun ku Directeuren (Grup Déwan Direksi), voorzittend Directeur (Grup Ngatur Diréktur), Dirigeerende Leden (anggota permanén), Ordinairi Leden (Biasa Anggota), Extraordinaire Leden (Anggota Luar Biasa).

Di taun 1811 [4] -1816 janten periodena kapamimpinan Létnan Gubernur Jéndral Thomas Stamford Raffles bagian tina pamaréntah Britania Raya di Jawa anu sakaligus mingpin BG. Thomas Stamford Raffles (Raffles hereinafter) gaduh minat dina elmu, utamana botani, géologi, sajarah, jeung arkeologi. Jumlah koleksi nu nyieun wangunan di Kalibesar beuki sempit. Sangkan Raffles lajeng diusulkeun pikeun pangwangunan hiji set anyar di Sociteit De Harmonie (di Jalan Majapahit No. 3 kiwari: na rebuilt kana Sekretariat Negara).

Ti 1816 nepi ka 1923 Bataviaasch Genootschap jadi dipikagaduh ku pamaréntah tina Karajaan Walanda. Dina bentang taun taun ogé lumangsung mindahkeun katilu wangunan nu dipaké salaku puseur pikeun ulikan jeung panalungtikan ilmuwan BG ieu. Wangunan dibikeun ka jalan westplaten / widang jawa (ayeuna Jalan Medan Merdeka Barat).

BG ieu dipingpin silih ganti ku kaum elite Nederland Indie salajengna, sedangkeun pikeun inohong kawas J Ekenholm, P.S. Maurisse, H. J. Van de Graf, J. Schneither, H. J. L. J. De Stuer, W. Bosch, jeung sajabana.

Transisi

Dina 1923, Genootschap Bataviaasch dileler ku karajaan Nederland jadi awalan ngaran BG dibéré tambahan kalayan "Koninklij" ku pihak karajaan. Pangajén ieu pakait sareng usaha panjang dina pelestarian budaya BG koloni. Ngaranna lumangsung dugi 1950 sanggeus merdeka. Salajengna taun 1950, babarengan jeung kamerdikaan Republik Indonesia, BG nyieun ngaran pangaluyuan janten Institute of Budaya Indonésia sarta dina Diterangkeun ku Pangeran Hoesein Djayaningrat dugi 1962.

Serah Tarima Ka Pamerintah Indoensiai

di taun 1962 éta era anyar di manajemén BG. BG dibikeun ka pamaréntah Indonésia anu mangrupa daulat pikeun kahiji kalina. seserahan Ieu nyaeta seserahan nu seueruna ku aset jeung jalma anu gawe di dinya, seserahan anu dijieun pikeun ka Departemen Pendidikan sareng Kabudayaan.

Perubahan Nama museum dan Pemekaran Lembagai

Dina waktu ieu, ngaran Lembaga Kabudaya Indonesia (saterusna IFI) barobah jadi Museum Pusat. LKI dikintunkeun ka Pamaréntah Republik Indonésia dina naungan Departemen Pendidikan sareng Kebudayaan teras disebut Museum Pusat (saterusna MP). Dina waktu éta MP ieu dipingpin ku Amir Sutaarga. Amir Sutaarga saméméhna éta sekretaris ti LKI, sarta kapamimpinan na lumangsung dugi taun 1976.

Dina taun 1976 aya parobahan kapamimpinan deui dina MP. Dina taun eta, MP dipingpin ku Bambang Sumadio dugi 1984, dina kapamimpinan anjeunna ieu nami MP ngarobah jadi Museum Nasional (hereinafter Nasional Konférénsi) Departemen Pendidikan sareng Kebudayaan persisna dina taun 1979. Disusul ku Teguh Asmar ti 1984 nepi ka 1987, lajeng Suwati Kartiwa ti 1988 nepi ka 1998 sarta Sri Endang Hardiati 1998-2003. Dina bentang 1976 nepi 1988, hiji prosés tumuwuhna sarta papisahan organanisasi anu ngababarkeun Perpustakaan Nasional [1] nangtung nyalira. Saprak harita Munas ngadegkeun pikeun ngatur kempelan, tapi sawareh koleksi perpustakaan masih aya di museum jeung dipaké di informasi menunjuang milarian informasi ngeunaan koleksi musium.

Parobahan Induk Organisasii

henteu saukur parobahan ngaran nu sering kajadian di Munas baheula. Parobahan induk organisasi oge sok kajadian. Dina taun 2003 nepi ka 2010 Munas kantos ngalih ti induk Departemen Pendidikan sareng Kebudayaan pikeun Departemen Pariwisata sareng Kebudayaan. Dina jaman ayeuna Munas disusun sacara berurut dipingpin ku Intan Mardiana Ti 2004 nepi ka 2005, dituturkeun ku Retno Sulistianingsih S ti 2005 nepi ka 2011, di taun 2010 kapamimpinan Munas dipindahkeun organisasi indukna ka Departemen Pendidikan sareng Kebudayaan.

Dina taun 2011, Museum Nasional, Diréktur Jéndral Budaya, Departemen Pendidikan sareng Kebudayaan, dipingpin ku Gatot Ghautama ti 2011 nepi ka 2012, salajengna digantikeun ku Intan Mardiana deui ti 2012 nepi ka 2017 nu pangtungtungna dina pertengahan 2017 dugi ayeuna dipingpin ku [ [Siswanto]]. Dina ieu kagiatan Siswanto aya sababaraha parobahan dina manajemén Munas, artikel saterasna nu patali jeung parobahan manajemén bisa ditingali dina artikel Penyelengaraan Museum Nasional: Strategi Manajemén di palayanan masyarakat [5]. Munas nyaeta hijian damelan Pamaréntah nu boga eselon IIb, nu aya handapeun koordinasi langsung tina Dirjen Kebudayaan [6].

Sajarah Kapamingpinan

Sarana Museum sareng Pusaka

Musium

Sarana Munas dibagi kana tilu (3) fungsi wangunan nyaéta: Pameran Koléksi sarta Kantor, Gudang nu katingal sareng Bimbingan Teknis (proses penyelesaian) sareng Arsip Museum (proses penyelesaian), Wangunan anu berfungsi pikeun Pameran Koléksi nu perenahna aya di Jalan Medan Merdeka Barat ngawengku 3 wangunan. Gedong A mangrupakeun wangunan ngawétkeun budaya), nu nangtung di kidul, Gedong B nu nangtung di sabeulah kalér, sarta Gedong C (Proses penyelesaian) ayana di Wétan Gedong B. Taun 2019 Gedong A jeung Gedong B [7] [8] fungsi minangka wangunan Pameran Koléksi sarta Kantor, dina wangunan ieu aya musium kumpulan nu diwangun ku klasifikasi Koléksi Prasajarah, Koléksi Arkeologi, Koléksi Numismatic, Koléksi Tekstil, Ethnographic Koléksi, Sajarah Koléksi sarta Kumpulan Géografi. kempelan ieu nyebarkeun ngaliwatan dua wangunan jeung diadaptasi kana tema ruang musium paméran. Dina bulan Agustus 2018, aya saratus salapan puluh genep sarébu tilu ratus tujuh puluh genep (196.376) dina kumpulan Museum Nasional, hal eta teu leupas ti kagiatan ngembangkeun kempelan nu tos ngajalankeun sataun ka sataun. Dirékam mimiti taun 1982 [7] aya dalapan puluh sarébu (80.000) kempelan, 1993 [8] aya kurang leuwih saratus salapan sarébu tilu ratus lima puluh tilu (109 353).

Pustaka

salain pameran, Munas ogé nyadiakeun perpustakaan. Pikeun Pustaka Museum Nasional di Gedong Pameran kempelan, persisna di Gedong B. Ieu diwangun ku dua titik layanan perpustakaan nu diantarana html digital perpustakaan di lantai hiji (1) jeung pustaka citak dilantai genep (6). galur layanan perpustakaan Ieu bisa ditingali sepertos kieu:

Pelayananpemustaka.png

Perpustakaan atanapi Pustaka Museum Nasional parantos eksis ti wangunna BG sakumaha geus disebutkeun di bagian sajarah. Perpustakaan ieu baheulana perpustakaan pangkolotna di Indonésia [1] [9] [10] na se Asia Tenggara [11], tapi saprak papisah sareng bagian nu aya di Perpustakaan Nasional jantenna béda. Kaayaan di Pustaka masalalu tiasa kénéh kaungkap deui, éta téh kituna dibuktikeun tina ayana Bahan Pustaka nu aya.

Sedangkeun Bahan Pustaka ieu mangrupakeun kempelan Pustaka nu dikalola ku Bagéan Perpustakaan widang Registrasi sarta Dokuméntasi di Munas (2019) sapartos The menit ti Umum Van de en Directievergaderingen, Tijdschrift Voor Indische taal Land en Volkekunde Uitgegaven Door Het Koninklij, Verhandelingen Een studie van Het Timoreesche Dooden Ritueel, Rapporten van den Oudheidkundigen Dienst di Nederlandsch - Indie, Oudheidkundig Verslag Dagh ngadaptar Gehouden int Casteel Batavia, Catalogus van de Boeginese sarta Jaarboek. ayana buku langka sareng masih dikokolakeun babarengan jeung buku kabudaya lianna. sajaba ti éta buku Walanda-basa (sumber) aya ogé anu buku bertema museum sereng kabudayaan. Museum Nasional perpustakaan nyaeta perpustakaan nu boga sifat husus jeung kabuka kanggo publik, kumpulan bahan pustaka Museum Nasional berjumlah dua puluh tujuh rebu dua ratus dua puluh dua (27 222 (Januari 2018)) éksemplar. Jumlahna aya sapuluh rebu lima ratus lima puluh-salapan (10 559) eksemplar nyaeta warisan bahan tina Bataviaasch Genootschap sarta Lembaga kabudayaan Indonésia, sésana nyaéta buku anu diala pasca seserahan Lembaga kabudayaan Indonésia ka Republik Indonésia di taun 1969. buku anu bisa diasupan dina katalog online, sanajan jumlah data teu saloba jumlah nyata, dimimitian dina 2019, aya opat rebu tujuh ratus tujuh puluh lima (4,775) judul / salinan geus didaringkan, jumlah masih 9% ti total salinan

Ayeuna (2019) Perpustakaan Museum Nasional nyoba ngaronjatkeun ku cara ngamangpaatkeun sistem informasi bebasis daring online-dina cara pikeun nambahan fungsi perpustakaan salaku sumber informasi jeung koleksi Museum atawa sumebar di perpustakaan lianna di Indonésia sepertos [http: // perpustakaan. katalog Perpustakaan terpadu kebudayaan.kemdikbud.go.id/ Dirjen Kebudayaan], Duaan jeung katalog Kamentrian Atikan Budaya sarta catalog Indonesia hiji Search Perpustakaan Nasional, sahingga kasadiaan Pangaweruh kanggo masarakat anu nganjang.ka ruang koleksi musium sarta terang deskripsi ti masing-masing koleksi.

Daptar Pustaka

  1. 1,0 1,1 hoop, A.N.J Th. A Th. Van Der. (1948). Guide pondok Pikeun The Museum. Royal Batavia Society Of Seni Jeung Élmu. Batavia.
  2. Genootschap, Bataviaasch. (1778). Gedenkboek: Bataviaasch sarakah Genootschap van Kunsten en Wetenshappen, Gerurende De Eerste van zijn Bestaan ​​Eeuw 1778-1878. Deel atuh .. Batavia. Ernst & Co
  3. Van Het Bataviaasch Verhandelingen Genootschap, Der Konsten en Wetenschappen, Tweede Deel-MDCCLXXXIV. , Batavia.
  4. Bataviaasch Van Het Verhandelingen Genootschap, Der Konsten en Wetenschappen, VII. Deel 1814. Batavia.
  5. Noranda, Alfa. (2018). Palaksanaan Museum Nasional: Strategi Manajemén Dina pengelolaan di palayanan masyarakat. Museum Nasional. Jakarta
  6. Aturan Menteri Pendidikan sareng Kebudayaan No. 37 2016 Di ngerjakeun rinci Museum Nasional
  7. 7,0 7,1 (1982/1983 ). Tungtunan keur Kamekaran Museum Nasional. Kementrian Pendidikan dan Kebudayaan dina Museum Nasional. Jakarta
  8. 8,0 8,1 (1993/1994). Tungtunan keur Kamekaran Museum Nasional. Kementrian Pendidikan sareng Kebudayaan Direktorat Jenderal Nasional Museum Kebudayaan. Jakarta
  9. (1979 ). Perpustakaan Museum ringkes Pedoman Nasional. Museum Nasional. Jakarta
  10. (1973). Pedoman ringkes Pikeun Ngadatangan Musieum Nasional di Jakarta. Jakarta
  11. Wartowikrido, Wahyono. (2006). Carita Ti Gedung Arca, Sadaya Ngeunaan ka Museum Nasional Jakarta. Masup Jakarta sarta Kundika. Jakarta